Bearded Collie

Copyright © Marianne Teinert

Bearded Collie

 

Bearded collien är först och främst en vallhund. Detta säger en hel del om rasen. Den är aktiv och älskar att arbeta. Den är snabb, vaken och alert. Den behöver ordentligt med motion och den vill gärna springa lös. Som vallhund är den också starkt beroende av sin flock och trivs inte med att vara ensam några längre stunder.

 

Den är lätt att ha lös då den oftast har en väldigt begränsad jaktinstinkt. Beardisens behov av aktivitet och sällskap är något som en del människor upplever som besvärande. Man tycker helt enkelt att hunden är jobbig. En understimulerad, uttråkad Beardis blir med all säkerhet också jobbig. När man skaffar en Beardis ska man vara väl medveten om detta.

 

Det är en arbetande hund och den behöver en hel del aktivitet och sällskap. Beardisen är lättlärd och följsam och därför går det ofta väldigt bra i grenar som te.x lydnad, agility och freestyle.

 

Det är en glad, vänlig och positiv hund med en otrolig livsglädje som älskar allt och alla. Den hälsar översvallande på folk och hoppar gärna upp för att pussas. Den fungerar utmärkt tillsammans med andra hundar och husdjur.

 

Beardisens kärlek till alla gör att den normalt sett inte är någon fantastisk vakthund. Visserligen skäller de gärna när det kommer någon, men de flesta tar sedan vänligt emot kända som okända! En och annan utvecklar en viss vaktinstinkt, särskilt på lite äldre dagar, vilket oftast enbart upplevs som positivt av dess ägare.

 

Beardisens långa päls drar åt sig sand, lera och grenar och tar med sig in. En Beardis smutsar helt enkelt ner, mer eller mindre och hur man än beter sig så kommer man att få städa mer än innan den blev medlem i familjen. Däremot hårar rasen inte så mycket som många andra, förutsatt att pälsen sköts relativt regelbundet.